ЧАЈОТ ОД ДУЊА Е НАЈДОБАР ЗА ВАРЕЊЕТО Надуеноста исчезнува веднаш, а цревата работат како саат

Доколку имате проблеми со варењето, лекарите препорачуваат да се обидете со чај од суви листови од дуња.

288

Дуњата е овошје кое често се занемарува, но нејзиното богатство со хранливи материи и единствени карактеристики го прават вистински скапоцен камен во светот на овошјето.

Потекнува од Азија, но сега се одгледува насекаде низ светот, особено во медитеранските и умерените клими.






Кога е зрела, дуњата има пријатен мирис кој е тешко да се игнорира. Иако може да се јаде и сирова, попопуларна е во готвењето и подготовката на џемови и компоти.

Содржи значителни количини на витамин Ц, витамин А, Е, како и витамини од Б-комплексот. Исто така е богата со минерали како калиум и железо. Нејзината хранлива вредност придонесува за зајакнување на имунолошкиот систем, за подобрување на здравјето на кожата и очите, а може дури и да помогне во намалување на ризикот од хронични болести.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини