ЧАЈ ОД СВИЛА ОД ПЧЕНКА Народен лек за бубрези, но и за многу други тегоби
Во традиционалната медицина, свилата од пченка се користи за лекување на различни заболувања, вклучувајќи маларија, проблеми со простатата, инфекции на уринарниот тракт и срцеви заболувања. Поновите истражувања покажуваат дека може да помогне и во намалување на крвниот притисок, холестеролот, шеќерот во крвта и воспалителните состојби.
Свилата од пченка (лат. Stigma maydis) е влакно налик на нишка кое се наоѓа помеѓу лушпата од пченката и кочанот. Сјајните, тенки влакна од пченкарната свила помагаат во опрашувањето, растот на пченката и задржувањето на сладоста и сочноста на нејзиното зрно.
Чајот од свила од пченка со векови се користи во нашата традиционална народна медицина, како и во кинеската и индијанската медицина за лекување на одредени хронични здравствени состојби.
Иако долго време беше отфрлана, денес пченкарната свила и нејзиниот чај повторно станаа ценет и сè попопуларен природен лек. Пченкарната свила може да се користи свежа, но често се суши пред да се консумира како чај. По лупењето на пченката, свежите свилени нишки може да се користат и како прелив за салати, компири, супи, сендвичи, такоси итн.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.