ЧАЈ ОД ПЧЕНКАРНА СВИЛА За што е ефикасен и кој не треба да го консумира?

Пченкарната свила е полна со антиоксиданти, ги штити уринарните патишта и бубрезите, се бори против воспаление, го регулира холестеролот,… Следниот пат кога ќе лупите пченка, добро размислете дали да ги фрлите свиленкастите влакна

113

Пченкарната свила има многу здравствени придобивки, како што се намалување на холестеролот и разни воспаленија. Сакаме да јадеме пченка варена, печена, на пица, во сосови, а кога ги чистиме кочаните, обично ги фрламе свилените нишки во ѓубре.

Особено е непријатно да се отстранат кога ќе ни се заглават во забите, но овие влакна, познати и како пченкарна свила, всушност се многу моќен лек против многу состојби и болести.






Се користи за лековити цели во Кина и Турција со векови, а е сакана и од Индијанците. Пченкарната свила е клучен дел од репродуктивниот систем на зеленчукот и е важна за опрашување на посевите. Имено, овие влакна го заробуваат поленот што го оплодува кочанот и му помага на зрното да расте. Заедно со лушпата, пченкарната свила ги штити и зрната, помагајќи му на кочанот од пченка да ја задржи влагата и сладоста. Едно класје од пченка може да има дури 300 до 600 свилени влакна.

Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини