ЦЕЛА КУЌА ВИ СМРДИ НА КРОМИД? Постои начин да го избегнете непријатниот мирис
Овој начин на подготовка не само што ќе го спречи ширењето на мирисот, туку ќе го подобри вкусот на кромидот
Непријатниот мирис при динстањето кромид лесно се шири низ станот, поради што понекогаш е потребно да се отвори прозорец за да влезе свеж воздух во просторијата, а светските готвачи открија дека постои начин да се спречи непријатниот мирис и притоа да се подобри и вкусот на кромидот.
Тајната лежи во сода бикарбоната и шеќерот, кои се додаваат во сечканиот кромид за време на динстањето.
Ваквиот начин на подготовка го прави кромидот посочен и повкусен, а исто така го спречува ширењето на непријатниот мирис на кромидот низ домот, чиј главен виновник е сулфурот кој се ослободува од кромидот при термичка обработка.
Повеќе за ова на „Арт кујна“.