БРАЌА, ДОЈДЕТЕ БРЗО, ПИЈАМ ЅВЕЗДИ! Влијанието на монасите врз развојот на виното, пивото и сирењето

Еден од пионерите во „méthode champenoise“ или „традиционалниот метод“ за правење пенливо вино, бил бенедиктински монах чие име сега го краси еден од најдобрите шампањи во светот: Dom Perignon. Според легендата, кога ја пробал својата прва серија во 1715 година, Перињон ги повикал монасите: „Браќа, дојдете брзо. Пијам ѕвезди!“

245

Големо е влијанието на монасите врз развојот на регионалните производи од средниот век. Производството на вино, пиво и ликери потекнува од манастирите кои биле активни во Европа помеѓу 9 и 15 век. Во средновековна Франција имало речиси илјада манастири, а во Англија над 700.

Заради нивното производство, манастирите имале многу пари за време на нивниот процут (12 век). Издржувањето на монасите, грижата за болните или образованието, помагањето на сиромашните, пречекот на поклониците, хранењето на сите луѓе во институцијата барало манастир. Бидејќи донациите не биле доволни, манастирите одгледувале билки, одгледувале добиток и се труделе да создадат вишоци што ги продавале. Со текот на времето, манастирите развиле производи кои станале познати. Овие намирници станаа „регионални производи“ што ги знаеме денес. Некои од овие производи сè уште ги прават манастирите, но повеќето сега ги произведуваат компании кои не се поврзани со монасите.






Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини