БАЛСАМИКО – ЕЛИКСИР БОГАТ СО ХРАНЛИВИ МАТЕРИИ Како да препознаете добар „ацето“ и како да го употребувате?

Зачинот кој некогаш беше познат само во регионот Емилија Ромања сега е достапен насекаде во светот, а неговата цена многу варира. Се разбира, најскап е оригиналниот …

355

Оригиналниот балсамико оцет, познатиот aceto balsamico особено во Италија има гурмански статус. Деликатесот полн со вкусови во само неколку капки некогаш се сметал за „чудотворен лек“ што можеле да си го дозволат само богатите, а и денес се подарува како вреден подарок на свечености, особено на свадби.

Еликсирот богат со хранливи материи е богат со манган, железо, магнезиум, фосфор и полифеноли, за кои се вели дека го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и рак и го зајакнуваат имунитетот. Се вели дека првпат се споменува во 11 век кога Хенри III, императорот на Светото Римско Царство, добил сребрено шише балсамико како подарок на денот на неговото крунисување.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини