АМЕРИКАНЦИТЕ ГО ОТКРИЈА БАМБУСОТ „Тејст оф хоум“ го вклучи пијалакот на нашата младост во своите препораки

Познатото американско кулинарско списание „Taste of Home“ вклучи еден „необичен“ коктел меѓу своите препораки за ова лето, освежителна мешавина од црвено вино и кока-кола. Ви звучи познато?

169

Познатиот американски кулинарски магазин „Тејст оф хоум“ ова лето вклучи еден „невообичаен“ коктел во своите препораки: освежителна мешавина од црвено вино и „кока-кола“. За американскиот пазар, ова е неочекувано добар летен пијалак, но во поранешна Југославија, тој е одамна познат под името бамбус.

Во својот летен водич за коктели, магазинот го опишува бамбусот како овошен, лесно пенлив и совршен за топли денови. Комбинацијата на вино и „кока-кола“, велат, нуди баланс помеѓу танините и слаткоста, со дополнителна свежина благодарение на газираноста. За Американците, можеби е изненадување, но во земјите од поранешна Југославија, тоа е легенда меѓу пијалаците.





Во земјите од поранешна Југославија бамбусот е незаменлив дел од студентските забави, дружби на скара, журки на плажа и домашни забави уште од 70-тите и 80-тите години на минатиот век.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини