АЛЕРГИЈАТА НА ХРАНА И ИНТОЛЕРАНЦИЈАТА СЕ РАЗЛИКУВААТ ПО СИМПТОМИТЕ Како да утврдите што ги предизвикува реакциите што ги доживувате

Алергијата на храна може да предизвика кожни симптоми, како што се осип и уртикарија, како и други, специфични реакции што дигестивниот систем нема да ги предизвика

51

Иако често е тешко да се утврди кој од овие два проблеми предизвикува одредена реакција на храна, постојат некои клучни разлики помеѓу алергијата на храна и дигестивните проблеми. Алергијата на храна може да предизвика кожни симптоми, како што се осип и уртикарија, како и други, специфични реакции што дигестивниот систем нема да ги предизвика. Научете како да утврдите што ги предизвикува симптомите што ги доживувате.

Алергиите на храна понекогаш предизвикуваат необични реакции






Се случува некое лице да има необична реакција ако јаде авокадо, банани, сирови костени или киви, иако претходно тоа не му пречело. Се јавува силна болка во пределот на стомакот, која трае неколку часа. Првата помисла веројатно би била дека станува збор за интолеранција. Сепак, оваа реакција може да биде и алергија на латекс, материјал што се користи во некои производи, како што се медицински ракавици и завои. Одредени прехранбени производи, вклучувајќи авокадо, банана, костен, киви и ананас, содржат исти протеини како и латексот, кој е направен од природна гума.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

 

Поврзани содржини