АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМ СО ВИСОК ПРИТИСОК И ГЛАВОБОЛКИ, НАБЕРЕТЕ СИ ЧУБРИЦА И зачин и лек
Чубрицата е одлична како зачин во кулинарството, но и како природен лек за намалување на високиот крвен притисок, за смирување на тахикардијата и за ублажување на главоболката.
Чубрицата (Satureja Hortensis) или чубрика најчесто се наоѓа на карпестите предели, изложени на јака сончева светлина. Понекогаш ја нарекуваат и диво оригано.
Чубрицата е ароматична билка која се употребува во кулинарството како зачин, но и како природен лек кој го зголемува лачењето на стомачни сокови, ја ублажува надуеноста, го прочистува организмот, ги ублажува тегобите на органите за варење.
Оваа зачинска билка најчесто се користи при приготвувањето на варива и јадења од компир, а бидејќи го стимулира отстранувањето на гасовите и не придизвикува подуеност, грчеви и непријатност, претставува чест зачин на јадењата со мешунки, особено на гравот.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.