„ЈАДИ КОЛКУ ШТО МОЖЕШ“, НО НЕ И „ФРЛИ КОЛКУ ШТО МОЖЕШ“! Што не треба да правите никогаш на шведска маса?

Шведската маса е прекрасна работа, раскошна и неодолива, без разлика дали сте во хотелски ресторан или на некој настан. Сепак, самопослужувањето бара почитување на основните правила на пристојност и однесување, така што сите гости можат да уживаат во понудата и да се чувствуваат пријатно.

64

На шведска маса, треба да обрнете внимание на бонтонот; од тоа да не се користи истата чинија повеќе од еднаш, до тоа да не се јаде додека сме сè уште во ред, бидејќи таквото однесување лесно може да ја наруши хигиената и да го расипе пријатното искуство за другите гости. Прочитајте што никогаш не треба да правите следниот пат кога ќе се најдете на шведска маса.

Повторно користење на чинијата






Дали некогаш сте се запрашале зошто на шведските маса често има знаци што ве потсетуваат секој пат да користите нова чинија? Причината е едноставна: бактериите лесно можат да се шират на шведската маса. Имено, кога јадете, чинијата и приборот за јадење доаѓаат во контакт со плунка. Ако ја вратите истата чинија назад кај храната, постои ризик лажиците за сервирање да ја допрат контаминираната чинија, а вие несвесно ќе ширите бактерии.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини